Coaching of begeleiding met therapiehond

Wanneer behandeling niet nodig is en/of het beeldend werken spreekt je niet aan maar er is wel een hulpvraag  dan is (kinder) coaching of begeleiding met een therapiehond wellicht iets voor jou of je kind.

Coaching voor kind

Kindercoaching is een kortdurende (individuele) begeleiding  om je kind te helpen. Meestal zijn een paar sessies al voldoende om stappen te zetten en weer vooruit te komen. Coaching speelt zich af in “het hier en nu” en is gericht op de toekomst.
Het doel van het inzetten van een hond bij de coaching of begeleiding is dat kinderen hun eigen mogelijkheden (her)ontdekken om hun problemen te overwinnen. Dit gebeurt door vaardigheden aan te leren en deze te oefenen in samenwerking met de hond. De coach biedt maatwerk, bedenkt passende opdrachten en oefeningen die je kind uit voert met de hond.
Deze manier van coaching/begeleiding is een ervaringsgerichte manier van werken. Je kind ervaart door het uitvoeren van de activiteiten de consequenties van zijn handelen. De coach begeleidt je kind bij het zich bewust maken van bijkomende gevoelens, emoties en zijn of haar gedachtegang.

Kinderen en jeugd die een enkelvoudige hulpvraag hebben kunnen bij Nicole en Zomer terecht. Nicole en Zomer kunnen helpen wanneer je kind:

  • behoefte heeft aan ontspanning
  • succeservaringen wil opdoen
  • hulp nodig heeft bij het ervaren van zijn/haar grenzen en/of die van een ander
  • het zelfvertrouwen wil vergroten
  • zijn of haar sociale vaardigheden wil vergroten
  • wil oefenen in interactievaardigheden

Begeleiding voor ouderen, dementerende en ouderen tijdens een revalidatietraject

Nicole en Zomer worden ook op andere plaatsen ingezet. Ook bieden zij begeleiding aan ouderen, dementerende en ouderen tijdens een revalidatietraject. Dit met als effect dat zij cognitief worden gestimuleerd en uitgedaagd, meer in het hier en nu komen, ontspannen en gemotiveerd worden om letterlijk en figuurlijk in beweging te komen. Begeleiding kan op individuele basis, in groepsverband of tijdens revalidatie trajecten voor ouderen die bijvoorbeeld een beroerte hebben gehad. Hierbij motiveert Zomer om de oefentherapie te volgen en cliënten worden afgeleid en vergeten daardoor vaak even dat ze pijn hebben, waardoor de oefeningen wel kan worden uitgevoerd. Zomer leidt af (van fysieke klachten maar ook wisselende stemmingen) en zorgt voor plezier.

Op afspraak kan Nicole samen met Zomer wekelijks gedurende een bepaalde periode op locatie komen. Begeleidingsdoelen worden samen besproken (met bijvoorbeeld de cliënt, zorginstelling en de ergotherapeut, fysiotherapeut of activiteitenbegeleider) en zij stelt een individueel plan op met de therapiehond als hulpmiddel. Nicole is opgeleid om Zomer aan te sturen maar ook om de juiste oefeningen met Zomer aan te bieden om zo tot resultaat te komen.